?

Er det normalt å føle seg sviktet når kjæresten er forelsket i min venninne

Kvinne 24 . 21 Oktober 2020
Spørsmål

Er det normalt å føle seg fullstendig sviktet hvis kjæresten er forelsket i din bestevenninne? Vet at mange ikke anser det som utroskap, men for meg har det føltes slik. Han har også hatt en tendens til å tenke nesten utelukkende på andre mens vi har hatt sex. Er det greit av meg å kreve at han ikke gjør det? Vi har vært litt frem og tilbake i to år nå, fordi det har dukket opp nye ting til stadig (aldri fysisk utroskap), og jeg har følt meg litt lurt og litt dum. Men jeg vet ikke helt om det er jeg som overdriver. Han har aldri pratet skikkelig om disse tingene med meg, og jeg føler det er vanskelig å legge enkelte ting bak meg uten at vi har pratet om det. Hvordan går man videre? Overdriver jeg? Er det noe jeg må jobbe med eller er det hans ansvar å kunne formidle hva han føler for andre idag, og hva han har følt for dem tidligere?

Kvinne (24)
Fagperson svarer
Hei

Jeg ser at sentrale spørsmål i teksten din er om dine reaksjoner er normale, hvorvidt du overdriver, og hva du dermed har "rett" å kreve av kjæresten din? 

Det er et forståelig og vanlig spørsmål, men jeg tror det er et blindspor. 

Noe som har hjulpet meg mange ganger er å snu litt på det: Dine reaksjoner er dine reaksjoner, og de kan aldri være "gale", de sier noe viktig til deg om hva du trenger. Hva som er godt for deg og ikke. Du kan ØNSKE og etterspørre akkurat hva du vil fra din kjæreste - når han har fått formidlet dine ønsker så er det hans ansvar å bestemme hva han kan og vill gjøre for å møte dette. Utfra hans svar så må du selv kjenne etter om det er godt nok for deg, eller ikke. 

Vi kan oppsummere det i en liten liste:

1. Legg merke til, og aksepter egne reaksjoner. (f eks, jeg føler meg sviktet og blir lei meg når kjæresten min uttrykker følelser for bestevenninnen min) 

2. Formuler hva du kunne ønske fra den andre parten ( f eks "Jeg ønsker at du er ærlig med meg om slike ting", eller "Jeg ønsker at du skal fokusere på meg når vi har sex" eller "Jeg trenger å føle meg verdsatt og viktig for deg, jeg ønsker at du skal vise det ved å..." )

3. Dersom den andre ikke kan eller vill møte dine behov og ønsker: Ta selv stilling til om du kan leve med det, eller om det betyr at relasjonen skaper mer lidelse eller problemer, enn hva den gir av glede og mening.

Hvis du bruker den her oppskriften så har vi egentlig fjernet behovet for å vite hva som er normalt, hvorvidt man "overdriver", eller hva man har "rett" å forvente. Svaret ligger i hva som er godt nok for deg, og så får andre ta ansvar for hva de vill og kan tilby. 

Men det sagt så vil jeg bare tillegge at jeg forstår veldig godt at du føler deg sviktet, og at dette har vært utfordrende for deg. Det høres helt menneskelig ut. 

Ønsker deg alt vel, 

Vennlig hilsen fra psykologen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?